Før du søker forbrukslån: råd du ikke har hørt før

Før du søker forbrukslån kan det være fint å samle så mye informasjon som mulig slik at du er best rustet til å gjøre det valget som er best for din privatøkonomiske situasjon. Mange forbrukslån blir tatt opp i affekt som følge av at låntaker har hastverk, noe som i mange tilfeller påvirker lånets totale kostnader. Det lønner seg alltid å holde hodet kaldt før man signerer en låneavtale, og denne artikkelen skal belyse en del punkter folk flest kanskje ikke tenker på før de søker forbrukslån.

Først kan vi diskutere litt hvilken nytte denne artikkelen kan ha. Nordmenn liker å ta opp lån, noe som har ført oss til å bli et av de mest forgjeldede landene i verden. Det som er ganske unikt med Norge er at det ikke er bedriftsgjeld eller statlig gjeld som troner øverst, men derimot privat gjeld. Boliglån, forbrukslån, billån, MC-lån, båtlån og andre private finansieringsmuligheter har vokst seg så store at flere og flere nordmenn ender opp i en økonomisk krise. Kunnskapsnivået på privatøkonomi og farene ved for mye lån ligger også generelt forholdsvis lavt, noe som fører til at mange dessverre ender opp med å måtte bruke alt for mye ressurser på å betale ned det som egentlig burde være ganske beskjedne lånesummer. Du gjør dermed lurt i å lese disse tipsene før du søker forbrukslån.

Hvor fleksibel er banken?

Bankens fleksibilitet bunner ikke bare ned i hvor høy lånesum de tilbyr eller hvor lang nedbetalingstid de aksepterer at kundene bruker før de innfrir hele lånet. Kampen om kundene i forbrukslånnisjen har blitt såpass knivskarp at bankene strekker seg langt for å gi kundene akkurat det de vil ha. Det siste på markedet er såkalte ”fleksible lån” der banken lar kunden nærmest designe sitt helt eget lån (hvor mye du ønsker å betale ned hver måned, om du ønsker å stoppe nedbetalingen av lånet i en tidsbegrenset periode, hvorvidt du ønsker å låne mer penger uten å betale nytt administrasjonsgebyr, etc.).

Hvis du vet at du kommer til å ha litt varierende motivasjon eller evne til å nedbetale forbrukslånet vil det absolutt anbefales å se på litt ulike former for forbrukslån. Komplett Bank er en av aktørene som nesten har gått helt vekk fra å reklamere med at de tilbyr forbrukslån, men beskriver finansieringsmuligheten sin som et fleksibelt lån. En annen bank som har krydret lånetilbudet sitt er Dnb Nor som tilbyr et såkalt rammelån – en forbrukslåntype som avhenger av at man kan stille boligen sin som sikkerhet. Du kan lese mer om dette lånet her.

Hva blir lånets totalsum?

Ikke se deg blind på verken den nominelle renten eller etableringsgebyret. Det som betyr noe er hvor mye penger lånet totalt sett kommer til å koste. Ofte er det slik at bankene med et høyt opprettelsesgebyr har den laveste effektive renten (totalsummen). De bankene som tilbyr kostnadsfri opprettelse av forbrukslån henvender seg også til de som er mest desperat etter penger, noe som betyr at de også har de høyeste rentekostnadene.

DinSide har skrevet en kort og konsis artikkel som omhandler de forskjellige type rentene. Det er veldig viktig at du forstår hva lånet egentlig kommer til å koste deg før du godtar det. Mange banker velger å fremheve den nominelle renten når de reklamerer for ”billige forbrukslån”, men denne renten er egentlig ganske intetsigende for lånets totalbeløp da den ikke inkluderer øvrige kostnader som administrasjonsgebyrer og terminbeløp.

Kan du skaffe penger på andre måter?

Forbrukslån er et utrolig nyttig verktøy når man trenger det – men kun når man trenger det. Før du begynner å lete frem til banker som tilbyr forbrukslån kan det være lurt å se på din egen situasjon. Har du virkelig behov for disse pengene? Og hvis ja; finnes det ikke noen andre muligheter for å få tak i midlene?

Rentenivået på forbrukslån er høyere enn på andre typer lån. Derfor bør det alltid være smart å se seg om etter alternative finansieringsmetoder før du søker slike lån. Når sant skal sies finnes det vel få av oss som faktisk har gode muligheter til å spørre om private lån fra venner/familie/bekjente, men det kan i hvert fall være et godt tips å undersøke mulighetene.

Har du mulighet for å vente med å ta opp forbrukslån?

Hver eneste gang noen søker hos et forbrukslån blir banken nødt til å foreta en ”operasjon”. Denne operasjonen kalles for en kredittvurdering og består av at banken innhenter informasjon om deg fra forskjellige registre. Informasjonen brukes deretter til å vurdere hvor god kunde du (sannsynligvis) vil være, noe som bestemmer hvor godt lånetilbud du kommer til å få.

Hva har dette med tid å gjøre? Alt. Det tar nemlig ikke mer enn et par-tre måneder å forbedre kredittscoren sin. Ikke bare kan du kvitte deg med aktive inkassosaker og purringer, men du kan også forbedre gjeldsgraden din. Bruker du et par måneder på å fjerne gammel gjeld, vil banken være mye mer mottakelig for å gi deg et realt tilbud.

Konklusjon

Alles privatøkonomi er forskjellig. Forutsetningene dine er garantert ikke de samme som til din kone, nabo, bror eller søster. Vær derfor klar over at du blir nødt til å gjøre en analyse av din egen økonomi før du tar stilling til om det er lurt å søke forbrukslån eller ei. Husk også at hver bank er unik. Et forbrukslån er ikke lengre et forbrukslån da det finnes så store variasjoner både med tanke på kostnader og hvordan lånet er strukturert. Les mer om lån på https://www.billigeforbrukslån.no/